Aranykönyv-díj nyertesek 2017!

Megéri 

Véget ért az Aranykönyv szavazás,

megvannak az idei év díjazottjai. A nyertes kötetek írói megtiszteltetésként élték meg azt, hogy a saját kategóriájukban az élen végeztek.

 A manapság olya divatosnak számító gasztronómiai könyvek mezőnyében, többen is ácsingóztak a végső sikerre, ráadásul a felhozatalban megtalálható volt két nagyágyú könyve is.

Az utolsó körre Gordon Ramsey és Jamie Oliver könyvei is versenyben maradtak. A végső diadalt azonban Borbás Marcsi aratta Édes békeidők című könyvével. „A Gasztroangyal közösség, a legjobb közösség” – foglalta össze díjazásának okát Marcsi.

aranykönyv-díj 2017 nyertesek 


A gyermekirodalom kategóriában Pásztohy Panka végzett az élen, melyet még Ő maga sem nagyon hitt el, mondván a „top 10 is nagy meglepetés” volt. A Szeretem a Kiskutyám! témája az állatvédelem, amely kiemelt figyelmet kap a modern társadalomban, hiszen az empátia korszakát éljük.

Pankán kívül, talán senki nem is lepődik meg azon, hogy a mű joggal végzett a dobogó első helyén. Az Ismeretterjesztő irodalom, az egyik leginkább fontos alkategóriája az olvasási kultúrának. Túl azon, hogy a könyvek fogyasztásának élményét élvezhetjük, az elolvasott és igaz, valóságos információkat nem veszi el tőlünk senki, így úgy pallérozhatjuk elménket, szerezhetünk ismereteket, hogy közben kiválóan szórakozunk.

Budai S. Balázs könyvének címétől, kiborsózik a hátunk, csakúgy, mint azoknak, akik a hátborzongató történetek szerelmeseiként erre a könyvre adták le voksukat. Kun Páter, a reverendás gyilkos története ridegebb, mint bármely fikció. A szépirodalmi kategória legjobbjának, Fábián Janka bizonyult, aki a győzelme után kiválóan összefoglalta azt, mitől is nagy dolog az, ha az ember besöpri az Aranykönyv elsőséget.

„Az a legnagyobb dolog ebben, hogy ezt tényleg az olvasók szavazták meg!” – áradozik Janka arról, hogy mennyire élvezi a közönség elnyert tetszését. Fábián Janka felocsúdott a mámorból, hogy saját kategóriájában aranyérmet zsebelhetett be, hiszen ez az első győzelme a TOP 10-ig rendszeresen eljutó írónőnek.

Leiner Laura Valaholja az ifjúsági kategóriában hozta meg szerzőnőjének az aranyérmet. Laura két kötettel is képviseltette magát az utolsó etapban, így matematikailag is jó esélyekkel indult a végső győzelemre, ám a számok törvénye nélkül is kijelenthető, hogy jó helyre került a díj.

A magyar könnyűzenei kultúrát reprezentáló köteteivel Laura kiválóan érzékelteti azt a fajta „megőrülést” és értékítéleti relativizmust, amelyet a kortárs önmegvalósítás magával hordoz hozadékaként.

A szórakoztató irodalom kategóriájában Lakatos Levente műve vitte a pálmát, méghozzá a Szigor I. kötet – A tiltás gyönyöre. Az író pedig gyönyörűen következtetett: „Több ezer szavazat érkezett a könyvre, ez azt jelenti, hogy az emberek olvasnak Magyarországon, tehát van értelme írni.” Mi másról szólna az egész, ha nem erről?

Aranykönyv-díj nyertesek 2017

Aranykönyv-díj nyertesek 2017


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miután Elvesztettelek

Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb - Könyvajánó

Vezetés - Alex Ferguson & Michael Moritz